Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

Zwart ziekteverzuim

Zwart ziekteverzuim

Zwart Ziekteverzuim. Vanuit zijn auto houdt de rechercheur het huis op de hoek in de gaten. Na een tijdje gaat de voordeur open en komt een man naar buiten. Hij draagt een gereedschapskist en loopt naar zijn auto, op weg naar een klus.

De Bedrijfsrechercheur

Zwart Ziekteverzuim. Vanuit zijn auto houdt de rechercheur het huis op de hoek in de gaten. Na een tijdje gaat de voordeur open en komt een man naar buiten. Hij draagt een gereedschapskist en loopt naar zijn auto, op weg naar een klus. De bedrijfsrechercheur zet voorzichtig de achtervolging in, het fototoestel binnen handbereik. Het lijkt een scène uit een film, maar voor recherchebureaus is het dagelijkse praktijk.

Frauduleus ziekteverzuim neemt niet toe, aldus Raymond Dörr

Het aantal gevallen van frauduleus ziekteverzuim, ofwel zwart ziekteverzuim neemt niet toe, zo is de indruk van Raymond Dörr, eigenaar van Recherchebureau en Privé Detective Dörr Bedrijfsrecherche. Toch heeft hij het drukker dan anders. “In economisch moeilijker tijden treden bedrijven eerder op bij verdenking van fraude. Want vergis je niet, langdurig ziekteverzuim kan een forse schadepost vormen.” Als de werkgever het bij het rechte eind heeft en de zaak komt voor de rechter, dan kunnen de kosten van het onderzoek worden verhaald op de frauderende medewerker, is de ervaring van Dörr. Daarnaast bestaat het risico dat je het vertrouwen van medewerkers schaadt die wel gewoon ziek zijn. Dörr: “Die kans is inderdaad aanwezig, maar is wel beperkt. Dit type onderzoek heeft alleen betrekking op ernstige gevallen. Als er niet al een dossier ligt en als de werkgever in onze ogen geen gegronde verdenking heeft, dan komen wij niet in actie. Evenmin als we het idee hebben dat de werkgever stiekem gewoon van de man of vrouw af wil. We hebben zelf ook een naam hoog te houden.”

Kosten: 3 miljard

Volgens onderzoek van AON Consulting levert zwart ziekteverzuim Nederlandse werkgevers jaarlijks een kostenpost op van zo’n 3 miljard euro. In heel Europa ligt dit bedrag rond de 40 miljard euro. Nederlandse werknemers nemen in totaal 9.163.000 oneigenlijke ziektedagen per jaar voor hun rekening.

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2025   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling