Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

WC-papier van de baas - Fraude op het werk

WC-papier van de baas - Fraude op het werk

Fraude op het werk of fraude op de werkvloer. In circa de helft van de gevallen werkt de oplichter langer dan zes jaar in vaste dienst. Zo ook bij topkok Johnnie Boer die onlangs voor tienduizenden euro’s werd opgelicht.

Brutale plegers van diefstal op de werkvloer

Fraude op het werk of fraude op de werkvloer. In circa de helft van de gevallen werkt de oplichter langer dan zes jaar in vaste dienst. Zo ook bij topkok Johnnie Boer die onlangs voor tienduizenden euro’s werd opgelicht. Twee werknemers van de Zwolse driesterrenchef van ‘De Librije’ werden aangehouden nadat zij geld hadden verduisterd uit de kassa en de fooienpot. Ook bij groothandels komt diefstal relatief veel voor. De verleiding is daar groot. In de ICT-sector zie je ook veel diefstal. Laptops en computeronderdelen zijn veel geld waard. Ook in de chemie, de levensmiddelenbranche en de textielsector komt diefstal op de werkvloer relatief veel voor. Een ander bekend verschijnsel is ‘sweethearting’: de medewerkster van een tabakswinkel die twee sloffen sigaretten meegeeft en er maar eentje laat afrekenen. Raymond Dörr van het Rotterdamse recherchebureau Dörr Bedrijfsrecherche verricht met zijn bedrijf veel observaties om fraude op de werkvloer en fraude op het werk te herkennen.

In de auto speuren naar plegers van bedrijfsfraude

“Wij zitten veel in de auto. We leggen het vast wanneer mensen dingen doen die niet door de beugel kunnen. Wij zijn daar wel heel voorzichtig mee. Alleen een zwaar middel toepassen als fotograferen als het niet anders kan. Het is toch een inbreuk op iemands privacy als je foto’s maakt. Wij doen dat ook niet als diegene een dagje naar het strand gaat met zijn gezin. Dat heeft vaak niets te maken met het doel waarom je iemand observeert. Het plaatsen van een peilzender onder een auto vind ik ook belachelijk: dat gaat echt veel te ver.” Onvrede speelt een grote rol, weet Raymond Dörr van het gerenommeerde recherchebureau Dörr Bedrijfsrecherche in Rotterdam. “Mensen die stelen, sabotage plegen of de boel oplichten, zitten vaak niet lekker in hun vel. Het zijn juist de mensen met een te hoge hypotheek en twee auto’s voor de deur."

Een nieuwe moraal

Door dit werk heb ik geleerd dat dat ook ‘goede mensen’ in staat zijn ‘slechte’dingen' te doen.” Het vooroordeel dat het altijd de slechtbetaalde, lageropgeleide medewerker is, die fraudeert is lariekoek. “Het zijn juist mensen uit het midden- en hoger kader. Het is voorgekomen dat het hoge kader van een levensmiddelenconcern ons laat inschakelen door een bedrijfsleider van een van de filialen waar iets mis is. Deze bedrijfsleider is dan onze directe opdrachtgever, maar dan blijkt het probleem ineens niet meer voor te komen. Wij rechercheren vervolgens ‘om de bedrijfsleider heen’, omdat daar dan vaak het probleem blijkt te zitten."

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2025   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling