Bel: 085 - 800 9090

Wij geloven in het delen van informatie

Oudere mannen plegen vaker bedrijfsfraude

Oudere mannen plegen vaker bedrijfsfraude

Oudere mannen plegen vaker bedrijfsfraude. Plegers van bedrijfsfraude zijn voornamelijk oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn. Vaak zit de fraudeur in het hogere management of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders.

Oudere mannen plegen vaker bedrijfsfraude. Plegers van bedrijfsfraude zijn voornamelijk oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn. Vaak zit de fraudeur in het hogere management of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders. Dit blijkt uit onderzoek bij 350 ondernemingen waar bedrijfsfraude is gepleegd. Bijna één op de vijf bedrijfsfraudes wordt gepleegd door het hogere management en ruim een kwart van de delicten door mensen in de directe omgeving van het bestuur. Het aantal fraudegevallen waarbij managers betrokken waren is fors toegenomen. Vier jaar geleden was dit nog 11 %.

Bedrijfsfraude bij Nederlandse bedrijven en organisaties.

Alleen omvangrijke fraudegevallen werden onderzocht. Bij Europese ondernemingen ging het gemiddeld om bedragen van € 1 miljoen die werden weggesluisd. Bij de vijf Nederlandse fraudegevallen die werden onderzocht lag dit gemiddelde op € 1,5 miljoen. Eigen onderzoek van Dörr Bedrijfsrecherche heeft geleerd dat bedrijfsfraude, gepleegd door hoger opgeleiden, grotere schades met zich meebrengt. De laagopgeleide werknemer steelt vaker geld uit een portemonnee van collega’s, geld van patiënten in bijvoorbeeld een ziekenhuis, of geld uit de kassa van een MKB-er, zoals in een bakkerij. De hoger opgeleide werknemer maakt gebruik van spookfacturen en maakt geld over, veelal duizenden tot miljoenen euro’s, aan handlangers. Tevens is er vaker sprake van valsheid in geschrifte of grotere diefstallen, bijvoorbeeld geld uit een kluis of geldkast.

Hoge ambtenaar fraudeert voor tonnen

Auto’s, elektronica, bomen en planten, het onderhoud van de tuin, dames- en herenkleding, damesschoenen en wijn: Pieter H. liet de gemeente Helmond voor allerlei spullen en diensten opdraaien. De hoge ambtenaar, ongeveer tien jaar ‘chef inkoop’, fraudeerde  alleen al in zijn laatste drie jaar voor minimaal 450.000 euro. Dat blijkt uit het onderzoek van de gemeente Helmond dat donderdagavond openbaar werd gemaakt. Daaruit komt naar voren dat de Limburger op slinkse wijze sjoemelde met de facturen. In sommige gevallen kreeg hij daarbij zelfs hulp van leveranciers. In totaal zijn er twaalf ondernemingen in beeld die, al dan niet bewust, spullen en diensten leverden aan H., maar de rekening richting de gemeente Helmond stuurden. Justitie heeft drie bedrijven op de korrel en ook de gemeente overweegt tegen enkele bedrijven gerechtelijke stappen.

Bij negen leveranciers werd in totaal voor 450.000 euro aan foute facturen aangetroffen. Van de drie bedrijven die door het OM worden onderzocht, is nog niet bekend voor hoeveel er is gesjoemeld. Er wordt rekening gehouden met ‘enkele tonnen’. De werkelijke schade voor de gemeente ligt echter nog veel hoger. Zo zijn er nog de kosten (260.000 euro) van het onderzoek dat de gemeente door de bureaus PricewaterhouseCoopers en I-Tek liet doen. Bovendien zijn de eerste zeven jaar (2006 – 2013) dat H. in dienst was niet onderzocht. Het stadsbestuur vindt dit te duur, ook omdat ze niet weten of de schade valt te verhalen.

Een deels verzonnen CV

Dat de Limburger, die werd aangenomen op een deels verzonnen CV, ook in zijn eerste jaren fraudeerde, staat haast vast. Al in 2008 trok een collega aan de bel over verdachte facturen. Dat gebeurde opnieuw in 2014. ,,Die meldingen zijn toen niet op waarde geschat en hebben ons daardoor nooit bereikt'', zegt burgemeester Elly Blanksma. Normaal moeten twee mensen tekenen voor de kosten. In de praktijk kreeg H. de vrijheid om als enige een handtekening te zetten. Die procedures zijn nu door de gemeente aangescherpt. "We hebben jarenlang een fraudeur in dienst gehad. Dat is buitengewoon schokkend'', zegt Blanksma over de man die inmiddels vrij is en eind november voor de rechter moet komen. Ze kijkt daarbij verder dan de financiële schade: ,,De schade zit misschien nog wel meer in het vertrouwen dat mensen verliezen in de gemeente. Dat is niet in geld uit te drukken.''

Dit artikel delen

Vindt u dit artikel interessant? Dan kunt u dit artikel ook delen via social media of doorsturen naar een bekende.
Copyright Dörr Bedrijfsrecherche 2018 - 2025   |  AVG Privacyverklaring   |  Algemene Voorwaarden   |  Klachtenregeling